Friday, November 28, 2008

Fatwa Malaysia Sana Sini

Aku ketinggalan pasal isu fatwa kat Malaysia.

Bila baca balik, rasa pelik jugak.

Asal non-muslim plak yg protest pasal fatwa terhadap ‘tomboy @ penkid’ nih?

Pelik. Memang pelik

Tapi memang kena ada undang2 la pasal lesbian nih.

Aku syorkan hanya lesbian2 yg hot sahaja dibenarkan.

Dengan syarat diaorg siarkan aksi2 mereka yg sarat dengan unsur2 pendidikan itu kepada lelaki2 pintar yg dahagakan pengetahuan tentang psikologi lesbian. Aku percaya, untuk membanteras lesbianism, kita kena tahu apa itu lesbianism, baru senang nak banteras.

Dengan menonton dan memerhatikan gelagat2 manusia lesbian sekurang2nya 3 kali seminggu, mudah-mudahan masyarakat Malaysia akan lebih memahami mereka.

Kepada mereka yang prihatin terhadap masalah lesbianism, aku syorkan korang memahami dahulu siapa itu lesbian dengan menonton video kat youtube. Aku syorkan korang search keywords seperti berikut: hot lesbian kissing asian lollipop banana

Lepas isu lesbian/tomboy/penkid, datang isu yoga pula.

Dengan pengharaman yoga di Malaysia, adakan ini bermakna Dhalsim (daripada Street Fighter) tidak dibenarkan lagi menggunakan power-move nya yg terkenal: YOGA FIRE! lagi?

Note: Cara hasilkan Yoga Fire utk Dhalsim: Tekan bawah pastu pusing ke depan stick sambil tekan putang punch. (sama mcam buat Hadoken untuk Ryu)

Menurut apa yg aku baca la, Yoga nih diharamkan sebab terdapat bacaan2 mantera yg digunakan oleh ahli2 yoga nih untuk menenangkan fikiran katanya. Ahli Majlis Fatwa Malaysia takut yg mantera2 tersebut yg tidak difahami maksudnya, sebenarnya membawa maksud yg tidak elok dan juga bercanggah dengan moral manusia.

Mana tau kan, time baca mantera tuh kononnya nak menenangkan fikiran, padahal maksud sebenarnya dalam bahasa Sanskrit hanyalah menyebut bahan untuk membuat kek sifon cokelat.

Yg tu takpe lagi. Kalo maksud nya pasal nama2 gundik2 yg sultan pahang penah ehem ehem, mcam mana? Tak ke TULAH nama nya tu?

So, untuk mengelakkan daripada masyarakat Muslim daripada di tertawakan oleh mereka2 yg tahu berbahasa Sanskrit purba, penggunaan mantera dalam Yoga itu diharamkan.

Satu lagi sebab pengharaman Yoga ini adalah kerana pose-pose yg terdapat dalam senaman Yoga itu di kuatiri meniru gaya Tuhan2 Hindu.

Tapi aku pelik jugak; mengikut ajaran Islam, tuhan Hindu nih tak wujud, so kenapa ada ‘kuatir’ pasal hal ini. Contoh nya, dalam dunia nih, aku tak penah jumpa kucing yg pandai berpantun. So apabila aku cuba meniru gaya kucing yg pandai berpantun… tak logic kan? Tak masuk akal sebab dalam dunia yg kita hidup nih, takde kucing yg pandai berpantun.

Sama lah mcam tuhan hindu. Kalau ikut ajaran Islam, tuhan hindu tidak wujud. So, tak logic la manusia bole tiru gaya tuhan Hindu.

Dok gitu?

So kepada muslim kat Malaysia yg percaya bahawa dia kena ikut Majlis Fatwa Malaysia, elok lah berenti aje buat Yoga tuh. Buat tai-chi lagi best. Lagi cool apa.

Kalo gian gak nak buat yoga, jangan buat mantera dia, pastu buat la gaya baru. Gaya telur kena sepak ke, gaya mencangkung nak berak ke. Apa2 aje lah. Asalkan bukan gaya yg datang dari Yoga. Pastu buat la nama baru. Jgn letak nama yoga, buat la nama yg ‘vogue’ sket. Mcam Yunos ke Yogurt ke Eifel Tower ke, suka hati korang lah.

Adeh, hari ini post dalam bahasa Melayu la. Hancuss terus.


No comments:

Post a Comment

Please use a constant nickname when commenting. Comments from anonymous users is not very welcomed. Select "Name/URL" from the drop-down list below (beside the 'comment as' section). Sila gunakan nickname untuk memudahkan rujukan. ニックネームを使ってコメントして下さい。

Blog Widget by LinkWithin